• NAPISZ DO NAS: REDAKCJA@METALSERW.PL

Jak wybrać odpowiedni kanister dla swojej firmy?

Kategoria: Biznes, Produkcja, Przemysł
22 lutego 2022

Przechowywanie płynów jest bardzo wymagającym zadaniem, dlatego zazwyczaj decydujemy się na zakup specjalistycznych opakowań, czyli kanistrów. Różne ich modele możemy nabyć w sklepach zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Pozostaje jednak pytanie, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, wybierając idealne kanistry dla swojej firmy?

Kanister z atestem

Kanistry na ogół wykorzystywane są w branży przemysłowej, chemicznej czy spożywczej. Obecnie wykonuje się je z bezpiecznych materiałów, jednak wybierając konkretny kanister, należy zastanowić się, jakie dokładnie ciecze będziemy w nich przewozić czy przechowywać. Jeśli kanister ma być wykorzystywany w branży spożywczej, to musi posiadać odpowiedni atest, dzięki któremu mamy gwarancję, że może mieć on kontakt z żywnością. Tego typ kwestie zawsze są sprawdzane podczas kontroli sanepidu, dlatego warto zwrócić na nie szczególną uwagę. Kanister, który znajdzie zastosowanie w branży chemicznej, musi być przystosowany na przykład do przechowywania różnego typu kwasów czy substancji potencjalnie niebezpiecznych.

Jaką wielkość kanistra wybrać?

W sklepach dostępne są kanistry różnej wielkości, dzięki czemu w tym kontekście mamy naprawdę spory wybór. Decydując się na zakup konkretnego modelu, warto pamiętać, że wiele zależy tutaj od naszych potrzeb. W dużych zakładach przemysłowych zwykle lepiej sprawdzają się kanistry większych rozmiarów, podczas gdy w mniejszych lokalach gastronomicznych w zupełności wystarczą małe kanistry. Zawsze należy bowiem zastanowić się, czy będziemy dysponować odpowiednią ilością miejsca do ich przechowywania. Choć można je wygodne poustawiać na paletach czy w szafie, to jednak warto wybrać model, który rozmiarowo będzie idealnie dopasowany do naszych potrzeb. Pozwoli to również zoptymalizować koszty transportu cieczy podczas przewożenia między ośrodkami bądź magazynami.

Kanistry znane od lat

Kanistry nie są nowością na polskim rynku – wręcz przeciwnie, bowiem bardzo chętnie korzystali z nich już nasi dziadkowie. Choć zwykle mówimy o nich w kontekście dużych przedsiębiorstw, to będą one również idealnym rozwiązaniem dla gospodarstw rolnych, a także osób prywatnych, które zajmują się na przykład produkowaniem dużej ilości soków czy kompotów na własne potrzeby. Tutaj oczywiście sprawdzają się głównie mniejsze kanistry, choć wszystko zależy też od naszych indywidualnych potrzeb. Jeśli jednak chcemy przechowywać w nich żywność, to pamiętajmy, by kanister posiadał odpowiedni atest, który gwarantuje nam bezpieczeństwo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *